Ana içeriğe atla

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Girme Süreci

 Türkiye'nin Avrupa Birliğine girme süreci çok daha öncelere kadar dayanmaktadır. 18. yüzyıl başlarında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle birlikte Avrupalılar Osmanlı'nın "Denge Politikası" gereği yanlarında yer almasını istiyor.


 Cumhuriyet kurulduktan sonra 2015 yılına kadar olan dönemi genel bir şekilde özetlemek gerekirse AB'ye girmek için bir çok alanda Avrupa Birliği sistemine benzeme kuralı için adımlar atılıyor. Bu dönemden sonra farklı bir sürece doğru ilerliyoruz. Türkiye, demokratik olarak AB'nin istediği gibi ilerlememeye başlıyor. Darbe girişimi sonrası süreçte artık kendi kararlarını almak isteyen bir Türkiye ile beraber AB'nin demokratik güvenine ters yönde kararlar alınmaya başlanıyor. Avrupa Birliğiyle ne zaman aramız kötü olduysa ABD ile iyi olmaya başlamıştır. Son günlerde yaşanan gelişmeler de buna örnektir. Birlik, Türkiye'nin anti demokratik yollarla ilerlediğini dile getirirken Amerika Başkanı Donald Trump atılan adımları tam olarak desteklediğini dile getirmese dâhi güven endeksi artmış durumdadır. Böyle zamanlarda bilmemiz gereken uluslararası bir çıkar durumunun olma ihtimalidir. 2015 ve sonrasında Türkiye eğer isteseydi Avrupa Birliğine girmek için çeşitli adımları atabilirdi, girebilirdi ama şu soru da akıllarda olmalı: O zaman Türkiye hâlâ aynı Türkiye mi olacaktı? Bundan dolayı benliğimizi korumak için gereken kurallara uymayacağımız ortadadır. Gerektiği zamanda konjonktürel ortaklıklar için tavizler kısa süreliğine verilebilir. Bundan sonraki aşamada AB bize ne katacak ve biz onlara ne katabiliriz sorularına kafa yorulması gerekir. Artık ihtiyacımız var mı? Burada üyelik sürecinin bir alt maddesi olan "vize serbestesi" mevzusuna geçeceğiz:


 Ülkeler ne kadar çok uzun vadeli çıkarlarını düşünse de kısa vadede halkı için varolurlar. Vatandaşlarının refah içinde yaşayabilmesi için gerekli adımları atma konusunda öncü olmalıdırlar. Daha önceden vize araştırmaları yaptıysanız "Schengen" ismini duymuş olabilirsiniz. Bu ismin kullanılmasının nedeni Lüksemburg'da imzalanan anlaşmanın Schengen kasabasında yapılmasıdır. Bir dipnot düşmek gerekirse Avrupa'da yapılan bir çok anlaşmanın ismi yapılan bölgenin adını almaktadır. Geçtiğimiz günlerde red oranları açıklandı. Bakmadan önce red oranlarının çok yüksek olduğunu düşünüyordum (teknik olarak bir yükselme var bu doğru). 2024 yılında 1 milyon 173 bin 917 kişi başvuru yapmış. Bunlardan 993 bin 875'i kabul edilmiş. Yani reddedilenler sadece 180 bin kişi civarında. 




 Dünya çok kutuplu bir yer olmaya başladı. Yeni bir süreç olarak 2023 itibariyle Türkiye Yüzyılı politikasıyla bu döneme girmekteyiz. Bu süreçte Ukrayna - Rusya, Suriye, 40 yıllık terörün bitmesi, Filistin (çok yakında inşallah) gibi bir çok durumu doğrudan veya dolaylı yoldan durumlara müdâhil olan bir ülke durumuna geldik. Bundan sonrasında ise kolay olmayacak süreçler bekliyor çünkü Dünya'nın dengesini değiştirmek isteyen bir ülke olmak istiyoruz. Buraya kadar benimle birikte olup yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki blog yazısına kadar sağlıcakla kalınız.

Yorumlar

  1. Avrupa Birliği üye ülkeleri nüfusu yaşlı,Türkiye onlar içi güvenli bir liman olmasına rağmen her fırsatta vize konusunda malesef tam tersi bir davranış sergiliyorlar bunun nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda da değinildiği üzere aslında güven konusunda sorunları var. İlk önce istedikleri şey siyasi olarak Birlik’in amaçlarına göre hareket edilmesidir. Türkiye bu duruma çok ılıman yaklaşmadığı için ortada bir siyasi güvensizlik durumu var. Ekonomik olarak büyük bir darboğaz a girmedikleri sürece (Trump tarifeleri sonrası yaşanabilecek yüksek enflasyonlar) Birlik’in bu dönemde kabul etmeyeceği görünüyor.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuz başarıyla iletildi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ufkun Ötesinde Belgeseli Gala Gösterimi

  👨‍🚀 18 Ocak 2025’de “Ufkun Ötesinde” belgeselinin gala gösterimine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın daveti üzerine katılım sağlamış olduk. Davetleri için ayrıca teşekkür ederiz. Açıkçası daha öncesinde bir galaya katılım sağlamamıştım. Sadece bir filmin ön gösterimine gitme deneyimim oldu. Arasındaki temel fark birinde proje ekibinde olanlar katılım sağlarken diğerinde vizyona girmeden belli bir süre öncesinden izlemiş oluyorsunuz. Bundan dolayı “Ufkun Ötesinde” geçmişe dönüp baktığımda ayrı bir yeri olmuş olacak. Belgesel hakkında bilgi ve yorum vermeye başlayalım. Belgesel içinden ön bilgiler içerebilir! Belgesel ekibi 2 sene öncesinden çekimlere başlamış. Bu da gösteriyor ki ilk Astronotlarımız Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever seçildiklerinden itibaren çekimler de başlamış. Dünyada 90 bin km yol almışlar. Uzayda da 15 milyon km gitmişler. Yaklaşık 280 saatin üzerinde de çekim kayıtları elde edilmiş. Çeşitli eğitimleri almak üzere ABD’nin Houston bölgesine gitme...

TİKA Başkanı Serkan Kayalar Söyleşisi Üzerine

   Selamünaleyküm dostlar. Uzun bir süre sonra blog yazmaya inşallah devam ediyoruz. Bundan sonraki günlerde daha sık yazılar yazıp sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugünkü blogda katılmış olduğum söyleşiden aldığım notlar üzerine düşüncelerimi sizlerle paylaşıyor olacağım. Geçen günlerde TİKA (Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı ) başkanı Serkan Kayalar’ın söyleşisindeydim. İlk kurulduğu yıllarda Sovyetler Birliğinden ayrılan Türki Cumhuriyetlerini kalkındırmak amacıyla kurulmuştur. Öncelikle TİKA nın ne olduğunu ele alarak konuya başlayalım o zaman. TİKA Serkan Kayalar’ın tabiriyle “teknik bir yardım kuruluşu” dur. Bu ifadenin altını dolduralım. Bugün yardım etmek isteyen vatandaşlarımız çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla nakdi veya ayni olmak üzere yardımlarını ihtiyaç sahiplerine iletebilmektedir. Bu yapılan yardımlar temel veya normal yardımlar denilebilir. İşin teknik boyutu ise biraz daha farklı bir boyut alıp yine aynı şekilde yardım faaliyetleri gerçekleşm...